In de beginjaren van het internet, waren het vooral de specialisten die websites maakten.
Wilde je een eigen website, was je afhankelijk van deze partijen. Ook nu kiezen er nog veel mensen voor om een website laten maken door een specialist. Vandaag de dag kan je met alle hulpmiddelen ook heel simpel zelf een website maken. Benieuwd hoe? Wij leggen het je uit in 5 simpele stappen.
- Domeinnaam registreren
Voordat je begint met het kiezen van een domeinnaam, voer je eerst wat voorwerk uit. Welk doel heb je met je website? Wil je een website of een webshop? Wie zijn je concurrenten? Hoe moet je website gaan heten? Wanneer je dit duidelijk hebt, kan je jouw domeinnaam registreren. Het registreren van een domeinnaam is heel simpel en kost haast niets. Via verschillende hostingspartijen kan je een plekje op het wereldwijde web reserveren, dit is je domeinnaam. Belangrijk is dat je domeinnaam een betrouwbare, relevante naam heeft en past met wat jij wilt uitstralen.
- Hostingpakket kiezen
Wanneer het je gelukt is om een domeinnaam te registreren, heb je een hostingpakket nodig. Je wil per slot van rekening ook dat je domeinnaam online komt en mensen je website of webshop kunnen bezoeken. Je huurt bij een hostingprovider een plekje op de server van dit bedrijf. Dit kost veelal een paar euro per maand. Zij zorgen dat je website online blijft staan met de informatie die jij erop plaatst.
- CMS-softwarekiezen
Een CMS-systeem kiezen combineer je vaak met het kiezen van een hostingpakket. Een Content Management Systeem (CMS) is een softwareprogramma waarin jij je website kunt maken. Hier bepaal je bijvoorbeeld de lay-out en content van de website. Voorbeelden hiervan zijn WordPress, Joomla!, Drupal en voor webshops WooCommerce. Je kunt hier kiezen uit honderden kant-en-klare templates of hem zelf ontwerpen.
- Website “vullen”
Wanneer je de keuze voor een CMS gemaakt hebt, is het tijd om je website te “vullen.”
Dit betekent dat je allereerst de website voorziet van jouw huisstijl en logo. Vervolgens ga je de website “vullen” met content. Dat betekent dat je teksten/producten gaat schrijven en plaatsen. Wil je bijvoorbeeld een webshop beginnen, is het belangrijk dat je al je producten met producttekst online zet.
- Website optimaliseren
Je website staat online, je content is geplaatst en mensen weten je te vinden. Ben je dan klaar? Nee zeker niet! Je moet constant je website blijven optimaliseren om beter gevonden te worden. Dit doe je onder andere door regelmatig nieuwe, relevante content te delen. Dit kan onder ander door het schrijven van blogs. Je past de pagina’s aan naar de zoekintenties van je klanten. Ook wel SEO (Search Engine Optimization) genoemd. Dit is een constant proces, want er valt altijd wat te verbeteren en je wilt je concurrenten voorblijven.
Liever uitbesteden?
Is een eigen website of webshop maken toch niet helemaal je ding? Je kan ook een website of webshop laten maken door gespecialiseerde bureaus. Zo ben je verzekerd van een goed product en kan jij je als ondernemer bezighouden met dingen die je echt leuk vindt, ondernemen!